16-11-13

92. NATUURVRIENDEN 22 maart 2005

JGL2185.JPG

Het waren Jeannine en Francis die me introduceerden in het onovertroffen clubje van de natuurvrienden. Mijn eerste ervaring met deze toffe ploeg was de slotwandeling van het seizoen 2004 - 2005.

Foto: v.l.n.r.: Walter, de (ere)voorzitter, Rik en vriend Francis, die we dit jaar helaas plots moesten afgeven.

JGL2174.JPG

We spraken af  in Halsteren, voor een wandeling aan de noordzijde van de Brabantse wal in Nederland.

JGL2175.JPG

Getooid met een grapjas, een zotskap en een lolbroek waaraan een digitaal fotoschietertje hing, werd ik met de nodige bedenkingen van de strenge voorzitter, aanvaard in het specialistenlegioen.

JGL2179.JPG

Tijdens de vreselijke waterramp op 1 februari 1953, verloor Nieuw-Vossemeer die nacht 50 inwoners. De palen tonen de hoogte van de waterstand…

JGL2182.JPG


JGL2183.JPG

…met de tekst:

JGL2184.JPG

"Dik ingepakt in truien, jassen en dekens, hebben we daar de hele nacht zitten rillen. Vader moeder, mijn twee zusjes en ik en de drie buurkinderen en twee knechten."

 

JGL2186.JPG

Na een fikse wandeling kwamen de zitbanken goed van pas. Tijd om een kiekje te nemen van enkele nieuwe vrienden. Een vriendschap die tot vandaag, en hopelijk nog lang, van onschatbare waarde is.

JGL2187.JPG

 

JGL2189.JPG

 

JGL2190.JPG

Dank u Jeannine en Chris VDS voor de organisatie.

JGL2188.JPG

 

JGL2191.JPG

 

We doen graag beroep op de reacties van de natuurgidsen voor commentaar (hieronder: comments) en eventuele aanvullingen. Reageer maar, ook al heb je geen blog! 

19:19 Gepost door Joris Luyten | Commentaren (5)

Commentaren

ja, echte vrienden zijn altijd van onschatbare waarde en vaak ook wel zeldzaam!

Gepost door: Patrick | 16-11-13

Reageren op dit commentaar

Echte vrienden zijn van onschatbare waarden en inderdaad vrij zeldzaam...groetjes

Gepost door: Yolanda | 18-11-13

Reageren op dit commentaar

'De zoveelste waterramp'?? de Watersnoodramp van '53 was er niet maar eentje in een rijtje.. zó vaak komen de verschillende elementen die tot de ramp leidden niet voor gelukkig. Er zijn heel veel dodelijke slachtoffers gevallen ( niet alleen mensen, nog een veelvoud daarvan aan vee ook) en velen werden dakloos. Hulp kwam van over de hele wereld. En nog steeds kun je stille getuigen van de ramp in het Zeeuwse landschap terugvinden.
Op die paal staat volgens mij niet 'verder' maar 'vader' hè.
Het leek me een prachtige wandeltocht.. heb zelf ook vaak bij Halsteren gewandeld maar volgens mij dan meer de andere kant op.. want in Nieuw-Vossemeer was ik nog nooit.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 19-11-13

Reageren op dit commentaar

Bedankt voor de commentaar en de informatie MizzD!
Er valt inderdaad heel veel te zeggen over de 'Elisabethvloed' van '53. Door de eeuwen heen zijn er veel verschrikkelijke overstromingsrampen geweest, die dan de naam kregen van de heilige van die dag.
Maar je hebt gelijk hoor, deze was echt uitzonderlijk zwaar en enkel de lokale mensen kunnen daar over meespreken. Gelukkig heeft Nederland de gepaste maatregelen genomen.

Gepost door: Gidsjoris | 19-11-13

Hehe.. maar van de St. Elizabethsvloed zijn er dan juist weer wél een heel rijtje geweest.. maar allemaal vér voor die ramp van 1953, in 1404, 1421 en 1424 namelijk. De Watersnoodramp van '53 wordt eigenlijk altijd zo ( Watersnoodramp dus) genoemd, maar is aanvankelijk inderdaad ook naar een heilige vernoemd, namelijk de St. Ignatiusvloed, maar ook, omdat ie op 31 januari begon, naar toenmalig kroonprinses Beatrix die die dag verjaarde, de Beatrixvloed. Door het Deltaplan zal het hopelijk nooit meer zover komen, maar met de stijgende zeespiegel door de door de klimaatverandering smeltende poolkappen kun je daar nooit zeker van zijn. Sterker nog.. als we de wetenschappers op dit gebied mogen geloven, komt half west-Europa ooit gewoon onder water te staan hè.. evenals New York!

Gepost door: mizzD | 19-11-13

De commentaren zijn gesloten.